Goed ouder worden op een plek waar we ons thuis voelen, dat willen we allemaal. Maar wat is goed ouder worden? Wanneer voelen we ons thuis? Hoe gaat dit samen met de vergrijzing en personeelstekorten in de zorg? Wat kan de invloed van (systemen in) de samenleving zijn? De onderzoekslijn ‘Ouderen en thuis wonen’ doet hier onderzoek naar. Er zijn verschillende projecten gestart.
Bewonersinitiatieven
In dit project leren we van en met bewonersinitiatieven De BinnenHaven en Voorzorgcirkels in Almere. De bewonersinitiatieven kunnen bijdragen aan beleid gericht op langer gezond thuis wonen van ouderen, maar er ontbreken momenteel praktische handreikingen voor initiatiefnemers, wijkprofessionals en ambtenaren over een sociale en fysieke leefomgeving die bijdraagt aan de gezondheid van ouderen. Daarom richten wij ons tijdens dit praktijkgericht onderzoek op het ontwikkelen van kennis over de bewonersinitiatieven. Het project zal leiden tot diverse producten, inclusief handreikingen met aandacht voor context en besluitvormingsprocessen in co-creatie met initiatiefnemers en betrokkenen. Lees hier meer over dit project.
Ontzorgen in de VVT-zorg – Dinalog
Het doel van dit onderzoek is om de extramuralisering van de zorg (letterlijk zorg “buiten de muren”, dus zorg bij de cliënt thuis) zo goed mogelijk in te vullen. Dat wil zeggen: medisch verantwoord, economisch haalbaar, klimaatneutraal en in overeenstemming met de wensen van de zorgverleners en cliënten. Lees hier meer over dit project.
Thuis wonen met hersenletsel
Het programma ‘Thuis wonen met hersenletsel (TWMH)’ van zorgorganisatie InteraktContour laat mensen met niet aangeboren hersenletsel langer thuis wonen met zoveel mogelijk kwaliteit van leven. Hierbij worden o.a. mantelzorgondersteuning en technologie ingezet.
De impact van het programma is nog niet duidelijk. Wat betekent ‘langer thuis wonen’ dan voor de kwaliteit van leven en voor de kostenontwikkeling? Dat onderzoeken we in dit project. Lees er hier meer over.
Proeftuin ouderen
Wat doen 65-plussers al en wat hebben ze nodig om gezond ouder te worden? Dat onderzoeken we om zo het preventieaanbod beter te laten aansluiten bij de behoeftes van de Flevolanders.
GGD Flevoland voert samen met hogeschool Windesheim een onderzoek uit om het preventielandschap rondom thuiswonende 65-plussers in Flevoland in kaart te brengen. Doel van dit project is om te zorgen voor een betere aansluiting van het preventie-aanbod op de lokale gezondheidsproblemen en ondersteuningsbehoeften van ouderen. Lees hier meer over dit project.