Ontzorgen in de VVT

Ontzorgen in de VVT
8 juli 2024 admin
leerling verpleegkundige

Lectoraat Klantenperspectief in ondersteuning en zorg van hogeschool Windesheim participeert in het project ‘Ontzorgen in de VVT’. Het doel van het project is om de zorg in de regio, buiten het ziekenhuis, zo te organiseren dat het medisch verantwoord en betaalbaar is, geen schade aan het milieu veroorzaakt, en goed aansluit bij wat zowel zorgverleners als cliënten willen.

Wat is Dinalog?

Dinalog staat voor ‘Dutch Institute for Advanced Logistics‘. Dit initiatief richt zich op het verbeteren van logistieke processen binnen verschillende sectoren, inclusief de gezondheidszorg. Door onderzoek en innovatie streeft Dinalog ernaar om de zorg logistiek beter, sneller en klantvriendelijker te maken, met bijzondere aandacht voor duurzaamheid en economische haalbaarheid.

Het werkpakket: Ontzorgen in de regionale zorg

Het huidige werkpakket van Dinalog, ‘Ontzorgen in de regionale zorg’, focust zich op de zorglogistiek binnen de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg. Het doel is om via een regionaal controlecentrum dat real-time data gebruikt, de zorg- goederen- en dienstenketens optimaal aan te sturen. Dit moet leiden tot een zorgsysteem dat economisch rendabel en klimaatneutraal functioneert en tegelijkertijd aansluit bij de wensen van cliënten en zorgverleners.

Onderzoeksaanpak

Het project is opgebouwd rondom verschillende deelvragen die zich richten op het perspectief van cliënten met somatische aandoeningen op hun zorgervaringen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van enquêtes en diepte-interviews om inzicht te krijgen in hun ervaringen en verwachtingen van zorglogistieke processen. Belangrijke aspecten die onderzocht worden zijn onder andere de juistheid van zorg op het juiste moment en de plaats, en de omvang en kosten van de zorg die verleend wordt.

Verwachte uitkomsten

De resultaten van dit onderzoek zullen bijdragen aan de ontwikkeling van een beslissingsondersteuningsmodel dat zorginstellingen helpt hun logistieke processen te optimaliseren. Dit model zal gebaseerd zijn op de directe feedback van cliënten en zal ingezet worden om de zorg efficiënter en cliëntgerichter te maken. De bevindingen zullen gepresenteerd worden op relevante symposia en zullen ook in diverse publicaties besproken worden.

Het Dinalog-project toont een belangrijke stap in het aanpakken van de complexiteit van zorglogistiek. Voor professionals in het sociaal domein biedt dit inzichten en tools om de zorg beter af te stemmen op de behoeften van de cliënt, terwijl de efficiëntie binnen de organisatie verhoogd wordt.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*