Thuis wonen met hersenletsel

Thuis wonen met hersenletsel
27 november 2024 admin
hersenen

Hoe kunnen mensen met niet aangeboren hersenletsel langer kwaliteitsvol thuis blijven wonen? 

Thuis wonen met hersenletsel

Binnen zorgorganisatie InteraktContour is onlangs het programma Thuis Wonen met Hersenletsel (TWMH) ontwikkeld. Dit programma bestaat uit een reeks samenhangende interventies die gericht zijn op het langer kwaliteitsvol thuis wonen van mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Hierbij wordt onder andere mantelzorgondersteuning geboden en technologie ingezet.

Met dit programma streeft InteraktContour ernaar bij te dragen aan de realisatie van het landelijke zorgbeleid en de toekomstbestendigheid van de zorg. Echter, de impact van het programma is nog niet duidelijk, bijvoorbeeld wat het inzetten op ‘langer thuis wonen’ bij deze doelgroep betekent voor de kwaliteit van leven en de kostenontwikkeling op de langere termijn. In dit project onderzoeken we op welke wijze het programma TWMH kan bijdragen aan het langer kwaliteitsvol thuis wonen van mensen met NAH.

Anders werken

In Nederland krijgen jaarlijks 135.000 mensen te maken met NAH. Een deel van deze mensen komt terecht in een woonvoorziening, maar het merendeel gaat na het oplopen van het letsel naar huis. Vaak ervaart deze groep gevolgen die het thuis wonen bemoeilijken of uiteindelijk niet langer mogelijk maken. Het gaat dan onder andere om problemen met plannen, organiseren, geheugen, veranderende persoonlijkheid en vermoeidheid.

Organisaties die zorg bieden aan mensen met NAH bieden vaak een combinatie van ambulante begeleiding, dagbesteding en woonvoorzieningen. Deze laatste voorziening is de meest kostbare vorm van zorg en heeft ook een grote impact op het leven van mensen met NAH en hun omgeving. Desalniettemin is het soms de beste oplossing om kwaliteit van leven te kunnen bieden. In de huidige maatschappelijke context ligt de nadruk op langer thuis blijven wonen, met zorg die aansluit bij de wensen van de cliënt en kosteneffectief is. Inmiddels richten tal van ouderenzorgorganisaties zich op langer zelfstandig thuis wonen, maar binnen de gehandicaptenzorg, waarbinnen de zorg voor oudere mensen met NAH valt, zijn interventies gericht op langer thuis wonen schaars. Dit biedt ruimte voor het anders werken en organiseren in deze sector.

Meer weten? 

Neem contact op met Marij Middag (GGD) of Mireille Donkervoort (Windesheim).