Dit onderzoek bouwt aan een lerend netwerk met jeugdzorg organisaties. Het netwerk wordt direct ingezet via leersessies voor professionals, managers en bestuurders.
In 2023 startten zowel Dronten als Almere met de proeftuinen jeugd- en gezinsbescherming. Hierin werken interdisciplinaire groepen samen, bestaande uit een veiligheidsteam, een integraal team van Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming, de GI en (een deel van) het lokale team. Soms werken ze samen met sociaal-maatschappelijk werk om zorgen over veiligheid aan te pakken. Aan de werkgroepen is een ervaringsdeskundige ouder toegevoegd om hen te ondersteunen.
Het doel van dit onderzoek is een lerend netwerk te creëren en te optimaliseren binnen en tussen de verschillende disciplines in het Toekomstscenario Jeugd Flevoland. Dit gebeurt op basis van de integrale samenwerking en de resultaten van de proeftuinen. Het netwerk moet niet alleen worden opgebouwd, maar ook direct worden ingezet via leersessies voor professionals, managers en bestuurders. Dit moet leiden tot een cyclisch leerproces, waarbij de resultaten meteen in de praktijk worden gebracht en geborgd in de nieuwe werkwijze. Deze werkwijze wordt zo nodig opgeschaald en verbeterd.
Het lerend netwerk moet zich uiteindelijk ontwikkelen tot een netwerk voor veiligheid en samenwerking in heel Flevoland. Het gaat om organisaties die verbonden zijn aan het Toekomstscenario, maar geen direct onderdeel zijn van het Regionaal Veiligheidsteam. Dit netwerk is voorzien voor de periode vanaf 2025.
Meer weten? Mail onderzoeker Renate Werkman en kijk op deze pagina Lerend netwerk Toekomstscenario Flevoland.