KEUS | Kennen-Ervaren-Uitproberen-Starten

KEUS | Kennen-Ervaren-Uitproberen-Starten
8 juli 2024 admin
Lieke Helmes

Sinds half mei is Lieke Helmes betrokken vanuit het Lectoraat Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg als projectleider/onderzoeker bij het project KEUS. KEUS staat voor Kennen – Ervaren – Uitproberen – Starten.

Het project richt zich op Spoor 3 van het traject ‘Participatiewet in balans’. Het Ministerie van SZW bereidt met betrokken partijen een aantal wetswijzigingen voor (spoor 1 en 2). Spoor 3 richt zich op de cultuuromslag, die nodig is om in de uitvoering van de Participatiewet daadwerkelijk meer uit te gaan van vertrouwen en de menselijke maat (SZW, 2022).
Met het project KEUS willen we, middels actieleren, deze cultuuromslag stimuleren en bevorderen door met vier groepen van drie gemeenten een Lerend Netwerk te vormen. De centrale vraag hierbij is ‘Hoe ervaringskennis effectief te borgen in de gemeentelijke uitvoering van de participatiewet?’. De ene gemeente is al bekend met borgen van ervaringskennis in de uitvoering, een andere gemeente is startende of denkt erover na om hiermee te gaan starten. Juist deze mix en diversiteit is leerzaam.

Vanuit elke gemeente is er een teamleider, een beleidsmedewerker en een ervaringsdeskundige aanwezig. De ervaringsdeskundige zal ondersteund worden door een kritische vriend (ervaren ervaringsdeskundige) vanuit het European Anti Poverty Network Nederland of Sterk Uit Armoede. Er is voor een kritische vriend gekozen, omdat ervaringskennis (leefwereld) nog niet zo’n plek heeft in de gemeentelijke uitvoering zoals praktijkkennis en theoretische kennis (systeemkennis) dit heeft.

“KEUS heeft een doorlooptijd van één jaar, met einddatum april 2025. Penvoerder European Anti Poverty Network Nederland is gestart met het benaderen van gemeenten voor deelname. Inmiddels hebben vier gemeenten besloten deel te nemen en worden er nog volop gesprekken gevoerd met enthousiaste gemeenten. In september zullen we starten met één of twee groepen. Groepen 3 en 4 zullen op een later moment starten en aansluiten. Doorlopend is er afstemming met de expertgroep (waarin onder andere Movisie, Divosa, Ministerie SWZ, VNG en Beroepsvereniging SAM deelnemen) om af te stemmen hoe het geleerde verder te verspreiden onder de andere gemeenten.”

“In juli is de eerste START-bijeenkomst voor deelnemende en geïnteresseerden gemeenten. Daarin neemt European Anti Poverty Network Nederland hen mee in de verschillende visies over ervaringskennis (herstelvisie en inclusie visie) en zal ik toelichten wat actieleren betekent en van hen vraagt. We kunnen dan in september aan de slag met samen ontdekken, verbeteren, ontwikkelen en veranderen. Zodat er gezamenlijke taal, gedeelde producten, overeenstemming op hoe te werk te gaan en gedeelde visie op meerdere niveaus kan ontstaan. Ik heb er zin in!”

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*